A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez

2023. január 09., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?



Kedvencünk életében elérkezhet az alkalom, hogy gyógyszert kell kapnia. Ez az alkalom lehet az élősködők elleni rendszeres védekezés része, sérülés vagy betegség kezelése. Ilyenkor a szájon át adott készítmények célba juttatása kisebb-nagyobb kihívásnak tűnhet, de nem lehetetlen. Csupán meg kell találnunk a megfelelő módját.

 

Tippjeink segítségével közelebb kerülhetünk a megoldáshoz, de mindenekelőtt beszéljük át állatorvosunkkal a szükséges kezelést, kitérve az előírt gyógyszerek adagolására. Adható-e étkezés közben vagy inkább két étkezés között? Fontos, hogy egészben nyelje le a kutya vagy összetörhetjük a tablettát? Ha porított vagy folyékony készítményről van szó, rácseppenthetjük-e eledelére vagy sem? Ha a válasz igen, és kedvencünk nem éppen kényes, ha ennivalóról van szó, kis szerencsével gond nélkül elfogyasztja a gyógyszert a vacsorájával együtt. Ellenkező esetben cselhez folyamodhatunk.

 

Kevés olyan kutya van, aki szívesen veszi be a gyógyszert
Kevés olyan kutya van, aki szívesen veszi be a gyógyszert
Fotó: k9ofmine.com

 

1) Rejtsük el a gyógyszert ízletes falatkákban

 

Ha a tabletta, kapszula ízesítés nélküli vagy ízesített, de kutyánk már a látványa, szaga alapján is irtózik tőle, megoldás lehet, ha belecsempésszük egy ínycsiklandó falatba. Erre a célra kipróbálhatunk olyan élelmiszereket, amelyeknek kedvencünk amúgy sem tud ellenállni: sajtkrém, virsli, minőségi párizsi, sajt, banán, főtt hús, aprított hal (tonhal, szardínia), csirkemájpástétom, és társaik jól bevált finomságok. Ügyeljünk arra, hogy mentesek legyenek a kutyák számára mérgező összetevőktől (pl. xilitol), és ételérzékenység vagy –allergia esetén a megfelelő típust válasszuk. Fontos, hogy az illata csábító legyen, elfedje a gyógyszer szagát.

 

Tipp: a falatkákat készítsük el akkor, amikor a kutya figyelmét lefoglalja valami (játszik, kint tartózkodik a kertben), vagy éppen alszik. Ugyanis az érzékenyebbek már a gyógyszeres doboz kinyitásának hangját, de még a levélből való kipattintását is társíthatják a gyógyszer beszedésével – nem feltétlen pozitív értelemben. Szuperszimatával kezünkön megérezheti a gyógyszer szagát; egy alapos kézmosás ezt eltüntetheti. Könnyebb, ha nem hallja és nem látja, mi készül, így ha odahívjuk magunkhoz, már csak arra fog koncentrálni, milyen finomságot kaphat.

 

2) Jutalom-dömping

 

Kipróbálhatjuk azt is, hogy egy alkalommal több falatkát készítünk elő: egyet figyelemfelkeltésre, aztán még egyet, a harmadikban rejtőzik a gyógyszer, és még egy-két falatot, hogy kellemes élménnyel záruljon a művelet. Kérhetünk egy trükköt is ehhez - ha megcsillogtathatja tudástárát is, mindkettőnk számára sikerélménnyel zárul a gyógyszer beadása. 

 

Gyógyszer beadása kutyának - Egy finom falatban könnyebben lecsúszik
Gyógyszer beadása kutyának - Egy finom falatban könnyebben lecsúszik
Fotó: petplace.com

 

3) Egyet nekem, egyet neked

 

Segíthet, ha úgy teszünk, mintha mi magunk is nagyon örülnénk a finomságoknak. Látványosan dicsérjük a falatkákat, játsszuk el, hogy mennyire ízlenek nekünk, s ha olyasmi, amit megehetünk (pl. vajas kenyérdarab), kóstoljunk bele. Kíváncsi kutyánk is érdeklődni kezd az iránt, mi jót csinálunk, hiszen mi is lehetne izgalmasabb és finomabb annál, amit a gazdi éppen eszik? Ő is szeretne kapni belőle, és amint odaadjuk neki, úgy érezheti magát, mint aki megnyerte a kutyalottót. És a gyógyszeres falat pikk-pakk a bendőjében landol.  

 

4) Nem nagy ügy...

 

Kreatív megoldás az is, ha sütés-főzéshez, vagy étkezéshez készülve matatunk a hűtőben vagy a polcon, és az előre bekészített falatkát véletlenül leejtjük a földre (amennyiben a kutyának meg van engedve, hogy egyen onnan), vagy nemtörődöm módon odadobjuk kedvencünknek, hogy elkapja. Legtöbben előszeretettel figyelik a gazdit, miközben a konyhában tesz-vesz, már a hűtő nyitására is ott teremnek. Így anélkül eszi meg a gyógyszeres falatot, hogy nagy hűhót csapnánk körülötte.

 

5) Kapd el!

 

Ez a játék azoknál a kutyáknál működhet, akik amúgy is szeretnek elkapni dolgokat (ételt, játékot). Vegyünk elő néhány falatot, és rejtsük el az egyikben a gyógyszert. Kedvencünk figyelmét olyannyira lekötheti a finomság elkapása, hogy nem gondolkozik el közben azon, mi lehet benne. Dobjuk neki egymás után a falatkákat, a játék hevében jó eséllyel azt is gyorsan lenyeli, amelyikben a gyógyszer van.

 

Gyógyszer beadása kutyának - Az elkapós játék
Gyógyszer beadása kutyának - Az elkapós játék
Fotó: hgtv.com

 

6) Nézd, mi van itt!

 

Itt egyszerre két falatot is tartunk jobb és bal kezünkben; egyikben elrejtettük a gyógyszert. Játékosra vesszük a formát, megmutatjuk kutyánknak a nálunk lévő finomságot. A kajaorientált ebek mindkét falatot szeretnék mielőbb bekebelezni, így könnyebben elérhetjük célunkat, ha odadobjuk neki a gyógyszeres falatot, amit elkap és sietve lenyel, hogy rögtön utána megkaphassa a másik falatot is.  

 

7) A motivációs verseny

 

Többkutyás háztartásban célravezető lehet egy kis egészséges versengés a finomságokért. Már amennyiben jólnevelt ebekről van szó, akik nem kapnak hajba egy-egy falatért. Ismerős lehet a következő helyzet azok számára, akik két vagy több kutyával osztják meg otthonukat: ha egyiküknek szeretnénk adni valamilyen finomságot, társa(i) sem maradhat(nak) ki a jóból.

 

Készítsünk elő több jutalomfalatot, amelyek közül egyikben ott lapul a gyógyszer. Szép sorban adjunk kedvenceinknek egy-egy finomságot, közben kérhetünk tőlük trükköket is (pl. ül, fekszik, pacsi, forog, kinek mi megy jól). Így figyelmük többfelé oszlik: egyrészt figyelni kell arra, kire mikor kerül a sor, mit csinálnak a többiek, és milyen trükköt kér a gazdi.

 

Az irigy kutya kifejezés nem véletlenül van érvényben, hiszen mindegyikük szeretne hozzájutni a finomsághoz, lehetőleg a többiek előtt, így a gyógyszeres falat is hamar el fog tűnni a kiszemelt szájában. Arra azért ügyeljünk, hogy a fontos falat ne a padlón landoljon, és ne a másik kutya porszívózza fel nagy igyekezetében.

 

Gyógyszer beadása kutyának - Versengés a falatért, ha többen vannak
Gyógyszer beadása kutyának - Versengés a falatért, ha többen vannak
Fotó: milled.com

 

8) A kapszulás trükk

 

Egyes gyógyszerek íze kifejezetten keserű lehet, szagát még az ínycsiklandó falatok sem fedhetik el. Beszerezhetünk üres kapszulákat a patikában, melyekbe elrejtve könnyebben beadható a pirula, például egy kis sajtkrémbe forgatva. Mielőtt ehhez folyamodnánk, minden esetben kérjük ki állatorvosunk véleményét, hogy e trükk befolyásolja-e a tabletta felszívódását!

 

9) A megfelelő forma kiválasztása

 

Ha a felírt gyógyszer több formában is kapható (szilárd tabletta vagy folyadék), kérjük ki állatorvosunk tanácsát, hogy megtaláljuk azt, amelyiket a legkönnyebben be tudunk adni kutyánknak.

Az élősködők elleni védekezés például megvalósítható szájon adható tablettában, valamint külsőleg, így rácseppentő oldat (spot-on), vagy nyakörv viselése által. Ha hosszabb időn át szükséges egy-egy készítmény használata (pl. allergia ellen, az emésztés támogatására, ízületvédelemre, stb.) általában választhatunk tabletták, rágótabletták, kapszulák, valamint folyékony oldatok között. Állatorvosunk segítségével keressük meg a kedvencünk számára megfelelőt!

 

10) Amikor másra figyel

 

Ha a séták során használunk jutalomfalatot, kedvencünk észre sem fogja venni, ha egyikbe belecsempésztük a gyógyszerét, hiszen annyi izgalmas dolog köti le figyelmét odakint. Ha szívesen autózik, útközben is beadhatjuk neki a finomságot, de a tanulás idejét is felhasználhatjuk erre, amikor egyébként is több jutalomfalat fogy el.

 

Többféle trükkhöz folyamodhatunk, ha gyógyszert kell beadnunk kutyánknak
Többféle trükkhöz folyamodhatunk, ha gyógyszert kell beadnunk kutyánknak
Fotó: akc.org

 

11) Mancstisztítás?!

 

A gyógyszerbeadásos tippek között több helyen is megemlítik a mancsos módszert. Eszerint, ha a gyógyszer por vagy folyékony formában áll rendelkezésre, elegendő elkeverni valamilyen krémes finomsággal (pl. sajtkrém), melyet aztán rákenünk a kutya mancsaira. Lényege, hogy általában véve nem szeretik, ha idegen anyag kerül a mancsukra, és rögvest le fogják nyalni róla. Vagy nem. Ha a kutya megrázza a mancsát vagy ugrándozva, fel-alá járkálva igyekszik megszabadulni a ráragadt dologtól, akkor a módszer és vele együtt a gyógyszer sem fogja elérni hatását. (Nem beszélve arról, mennyire higiénikus e megoldás...)

 

12) Ha nem megy…

 

Előfordulhat, hogy minden igyekezetünk ellenére sem akarja megenni kutyánk a finomságba rejtett gyógyszert. Ez bizony gond, mert nem jelenhetünk meg reggel-délben-este az állatorvosnál (ráadásul napokon, heteken át), hogy legyen szíves segíteni. Vannak gyógyszerek, amiket injekciós formában is beadhatnak, de éppen azért léteznek a tabletták és egyéb készítmények, hogy otthon folytathassuk a kezelést, ami a háziállatok számára kevesebb stresszel jár (ha egyáltalán), mint a gyakori látogatások a rendelőben.

Kérjük meg állatorvosunkat, mutassa meg, hogyan adhatjuk be kedvencünknek a gyógyszert (lehetőség szerint próbáljuk meg magunk ott helyben). Beletelhet egy kis időbe, mire kellő gyakorlatot szerzünk e téren, de megéri!

 


 

Mindig bizonyosodjuk meg arról, hogy kutyánk lenyelte a gyógyszert is. A rafináltabbak hamar rájönnek, hogyan nyeljék le a finom körítést, hogy aztán kiköphessék a gyógyszert. Ügyeljünk arra, hogy a gyógyszer beadásakor ne okozzunk fájdalmat kutyánknak, ne maradjon benne kellemetlen emlék!

Forrás: doglab.com, k9ofmine.com
Indexkép forrás: milled.com
Cikk első megjelenése: 2021. február 18.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Brimo partysátor Irodakutya.com Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Patkányméreg mérgezés kutyáknál – tények és tévhitek Hírek - Címlapon
Patkányméreg mérgezés kutyáknál – tények és tévhitek
Kitüntették a férfit, aki drónokkal segít megtalálni az elveszett kutyákat Hírek - Címlapon
Kitüntették a férfit, aki drónokkal segít megtalálni az elveszett kutyákat